Milers de russos als carrers en protesta pels resultats de les eleccions


Milers d'opositors s'han reunit al centre de Moscou per manifestar-se en contra dels resultats dels comicis parlamentaris del 4-D, convocats pel moviment opositor La Solidaritat i recolzats pel Partit Comunista i Rússia Justa, les forces polítiques que van participar en els comicis i formen part del nou Parlament, a la plaça Bolótnaya. Els observadors de la manifestació comenten que "estan contents per com està organitzat tot" i "no veuen infraccions de moment". Es manifesten en contra d'un presumpte frau electoral.

Entre els manifestants a la plaça hi ha representants de diverses forces polítiques, fins i tot de moviments radicals. Tant les autoritats com els organitzadors de la protesta i els ciutadans moscovites temen una provocació per part d'aquests.

La manifestació a Moscou està autoritzada per les autoritats de la ciutat. Al mateix temps el Govern de la capital va demanar als organitzadors de la manifestació que tot estigui dins dels límits de la llei.

Es preveu que en la manifestació participin unes 30.000 de persones. El nombre dels participants podria ser un rècord des de dilluns, quan en diverses ciutats russes van començar les manifestacions multitudinàries a favor i en contra dels resultats d'eleccions, on el partit governant triomfador, Rússia Unida, va rebre la majoria dels vots (el 49.3%).

Les manifestacions opositores tenen lloc també a Sant Petersburg i en altres grans ciutats del país, encara que no totes elles estan autoritzades pels governs locals.

"Les manifestacions són una demostració de democràcia, però només en els límits de la llei"

El president rus Dmitri Medvédev i el primer ministre Vladímir Putin van instar a que s'investiguin els possibles actes d'il·legalitat.

A més, els alts càrrecs van subratllar que l'oposició té "la possibilitat d'expressar la seva opinió" i que "les manifestacions són una demostració de democràcia". No obstant això tant Medvédev com Putin han assenyalat que les accions han de seguir les exigències de la legislació.

En comentar les manifestacions, el president de Rússia, Dmitri Medvédev, va accentuar que les manifestacions s'han de realitzar en els llocs on han estat autoritzades. "Quant a la situació després de les eleccions, hi ha gent que realment està decebuda, que està desorientada, em sembla", va comentar Medvédev. "Les manifestacions són una demostració de democràcia, però s'han de fer només en els llocs on han estat autoritzades i segons els paràmetres que marca la legislació russa", ha subratllat.

Alhora, ha reiterat que s'han d'investigar escrupolosament tots els presumptes casos de frau electoral. "Totes les qüestions que es plantegen han de ser investigades escrupolosament. Per això existeix la Comissió Central Electoral i la cort", va precisar el president.

Per la seva banda, el primer ministre Vladímir Putin va puntualitzar: "Pel que fa als esdeveniments d'expressió democràtica als carrers, la meva posició és la següent: si la gent actua dins de la legalitat, el seu dret a l'expressió d'opinió ha d'estar garantit i no hem de limitar els drets civils de ningú. Si algú viola la llei, les autoritats i els cossos de seguretat han d'exigir el compliment de la mateixa amb tots els mitjans legals disponibles".

Washington finança els observadors electorals russos


En vigílies de la manifestació a Bolótnaya, el lloc web rus de notícies Life News ha publicat una correspondència privada entre diferents institucions governamentals dels Estats Units i l'associació russa d'organitzacions sense ànim de lucre Golos, la missió és defensar els drets dels electors. Un dels correus és un missatge del Consell de Seguretat Nacional d'EUA, on aquest expressa el seu suport a l'ONG russa: "(...) Estem orgullosos del nostre suport a Golos, la missió és enfortir les institucions democràtiques [...]. EUA ha donat suport i continuarà donant suport a aquells ciutadans i organitzacions no governamentals que treballen per a les eleccions lliures i justes a Rússia".