La pobresa amenaça a un de cada quatre nens a Espanya

Font: TeleSUR

Gairebé dos milions de nens, el 24,1 per cent dels residents a Espanya, viuen en llars amb ingressos inferiors al llindar de pobresa relativa. Així ho reflecteix el primer informe de l'Unicef sobre la infància a Espanya, elaborat amb dades recollides fins al 2009 i que va ser presentat aquest dimarts a Madrid. Aquesta dada el situa entre els països de la Unió Europea que presenten una taxa més alta de pobresa infantil. Només Romania, Bulgària, Letònia i Itàlia presenten pitjors percentatges.

Paloma Escudero, directora del Comitè Espanyol d'Unicef, i Marta Arias, responsable de polítiques d'infància de l'organització, van destacar en presentar aquestes dades la seva "preocupació" per la tendència ascendent que es va produir entre 2005 i 2008. "Les últimes dades reflecteixen que ja s'està notant l'impacte de la crisi econòmica", van afirmar.

El risc de pobresa augmenta en famílies monoparentals, nombroses i en aquelles en què els adults estan a l'atur. Espanya es troba, a més, entre els països que presenten un nivell més alt de pobresa a les llars on sí que hi ha treball. De fet, el percentatge de famílies amb nens en les quals els adults estan empleats i, tanmateix, estan en risc de pobresa és d'un 20,6%.

Però l'estudi de l'Unicef no parla només de pobresa. També recull les recomanacions que el Comitè de Drets del Nen de l'ONU va elaborar aquest any per millorar la situació de la població infantil a Espanya. A més de proposar l'elaboració d'un pla nacional contra la pobresa infantil, l'informe planteja actuacions en educació i sanitat, entre d'altres àmbits.

L'ONU va mostrar la seva preocupació pel nombre de matrimonis que es van celebrar el 2009 en els que almenys un dels cònjuges era menor i va proposar augmentar de 14 a 16 anys l'edat permesa per contraure matrimoni amb autorització judicial.

Altres propostes són lluitar contra el fracàs escolar i el bullying, garantir un tracte digne als menors immigrants i reduir la responsabilitat penal dels menors, encara que hagin comès infraccions greus. Per això, Unicef creu necessari "doblar la inversió en polítiques d'infància, fins i tot en època de crisi".

Font: Públic.és
teleSUR - Pàtria Gran / MM