Conferència "L'ESPOIR-Sierra de Teruel. Una aportació emblemàtica d'André Malraux a la causa de la II República

Estimats amics, estimades amigues: el proper DIMECRES 15 de DESEMBRE de 2010, a les 19 hores, a l'Aliança Francesa (c/Sant Joan, 35), Antoni CISTERÓ desenvoluparà la CONFERÈNCIA-PROJECCIÓ titulada:

ESPOIR-Sierra de Teruel. Una aportació emblemàtica d’André Malraux a la causa de la II República Espanyola.

Aquest acte està organitzat per l'Associació Sabadell per la República i l'Aliança Francesa.

Ja des del començament de la Guerra d’Espanya, André Malraux va esmerçar tota la seva activitat a donar suport a la causa de la II República Espanyola. Primer gestionant l’enviament d’avions de combat i dirigint-ne l’esquadreta que va formar poques setmanes després del cop d’estat, fins el febrer de 1937. Després, participant activament en l’organització i desenvolupament del II Congrés d’Escriptors en Defensa de la Cultura, celebrat a València, Madrid i Barcelona durant l’estiu de 1937.

Posteriorment fent un viatge als Estats Units per aconseguir ajut per a la República, publicant la seva famosa novel·la L’Espoir, i finalment, rodant una pel·lícula basada en fragments d’aquesta.
A la presentació s’analitza el context històric de la filmació, les seves característiques tècniques, i sobretot l’accidentat rodatge, fet en plena guerra i posteriorment durant l’exili a París. Només acabada va ser prohibida i posteriorment, l’ocupant nazi va ordenar-ne la seva destrucció. El 1945, va obtenir el premi Louis-Delluc. La presentació s’il·lustrarà amb fragments escollits de la pel·lícula.

Antoni CISTERÓ, de formació multidisciplinar (enginyer químic, llicenciat en Filosofia i Sociologia), autor de varies novel·les i obres de teatre, ha estudiat en profunditat la presència d’André Malraux a Espanya durant la Guerra Civil, així com la relació d’amistat i col·laboració que l’uní amb l’escriptor Max Aub. Ha traduït el llibre “André Malraux et Max Aub. La République Espagnole au coeur de l’amitié” de Gérard Malgat, que agrupa la correspondència entre els dos homes de lletres i d’acció, de propera publicació. Com a membre d’honor de les Amitiés Internationales André Malraux, i corresponsal seu a Catalunya, ha impartit conferències i participat en congressos tant a Espanya com a França i Itàlia. Tanmateix, ha novel·lat les vicissituds del rodatge d’Espoir-Sierra de Teruel al seu llibre Campo de esperanza (Barcelona. Ed. Mediterrània. 2008), editat conjuntament amb el DVD de la pel·lícula i que ha merescut el Premi Film-Història 2008 de la Universitat de Barcelona.

En nom del secretariat de Sabadell per la República us saluda cordialment Guillermo Lusa.