Els portuguesos denuncien la precarietat laboral sortint al carrer

Extret de: Kaos en la Red

Desenes de milers de ciutadans es van unir a les principals ciutats portugueses per protestar contra la precarietat laboral i les injustícies socials a Portugal, que viu la seva pitjor crisi econòmica en trenta anys.

Les manifestacions, promogudes pel moviment juvenil "Geracao à rasca", aglutinar a portuguesos de totes edats i ideologies polítiques i van reunir en les majors urbs del país, Lisboa i Porto, a més de 50.000 participants, segons càlculs oficials.

Convocades com protestes independents políticament, laiques i pacífiques, la massiva afluència de les concentracions es produeix un dia després que el Govern socialista anunciés noves retallades econòmics en el país que pretenen reduir dràsticament el dèficit portuguès del 7,3 per cent el 2010 al 2 % el 2013.

Portugal anuncia un altre ajust per allunyar el rescat i acontentar la UE

La retallada suma 5.000 milions en tres anys i comprèn una contribució especial per als pensionistes que guanyin més de 1.500 euros al mes.

El Govern portuguès va anunciar ahir un nou paquet de mesures d'ajust econòmic, que inclouen una retallada en les pensions, amb l'objectiu d'estalviar més de 5.000 milions d'euros els pròxims tres anys. El ministre de Finances, Fernando Teixeira dos Santos, va presentar el pla d'austeritat com un pas més per complir i anar més enllà dels compromisos amb la Unió Europea de rebaixar el dèficit públic portuguès al 4,6% del PIB a finals d'aquest any i al 3% el 2012. Concretament, les mesures pretenen un estalvi addicional del 0,8% del PIB aquest any, del 2,5% el 2012 i del 1,2% el 2013. Amb aquest catàleg de bons propòsits el primer ministre, José Sócrates, va arribar a Brussel.les per assistir a la reunió del Eurogrup, confiat en allunyar el fantasma d'una intervenció del Fons Europeu d'Estabilització Financera i del Fons Monetari Internacional.

La cancellera Merkel aplaudeix les mesures i diu que seran "de gran ajuda"


L'ala esquerra de l'oposició qualifica el pla de "descens als inferns"

Teixeira dos Santos va assegurar que el nou paquet ha estat dissenyat per calmar la tensió en els mercats. I no obstant això, la pressió no deixa de pujar: la prima de risc-la diferència entre els interessos que paguen els bons portuguesos a 10 anys i els alemanys-va tornar a créixer ahir, encara que amb major moderació que en anteriors jornades. El més preocupant és la tensió en el deute a més curt termini: els bons a dos i cinc anys van protagonitzar ahir una escalada sensacional, que indica que els inversors desconfien cada vegada més de les possibilitats de Portugal d'esquivar un rescat o potser fins i tot una reestructuració del seu deute. Els bons a cinc anys freguen ia un tipus d'interès del 8%; el deute a 10 anys paga al voltant del 7,5%.

La principal mesura del nou pla d'ajust preveu una retallada de les pensions, en línia amb el qual el Govern va decretar l'any passat en els salaris dels funcionaris públics, de les indemnitzacions per acomiadament i la reducció del copagament dels medicaments. Teixeira dos Santos va descriure el pla com una "contribució especial de caràcter extraordinari". La retallada, que oscil.larà entre el 3,5% i el 10%, segons la quantia de les pensions, afectarà els jubilats que ingressen més de 1.500 euros al mes. L'oposició d'esquerra es va afanyar a qualificar la nova decisió governamental de "descens als inferns", però la cancellera alemanya, Angela Merkel, va aplaudir la mesura i va assegurar que serà "de gran ajuda" en la negociació per flexibilitzar i ampliar el fons de rescat a la cimera de finals de març.

Portugal necessita "eliminar qualsevol dubte que les metes de reducció del dèficit van a complir-se", segons el seu ministre de Finances. L'objectiu és aconseguir en els dos pròxims anys una reducció de la despesa pública del 2,4% del PIB (1,6% el 2012 i 0,8% el 2013), i un augment dels ingressos del 1,3%. El Govern ha anunciat, així mateix, una reducció dels serveis i fons autònoms d'un 10%, i la obtenció d'ingressos addicionals a través de concessions o venda de patrimoni immobiliari de l'Administració.

Hi haurà una reducció de despeses en medicaments i subsistemes públics de salut, major racionalització de la xarxa escolar i altres mesures de control de costos operacionals de l'Administració. Les tisores afectarà també a les empreses públiques ia les transferències a ajuntaments i regions autònomes (Açores i Madeira). Hi haurà també reformes en el mercat de treball, amb una retallada en els subsidis i la limitació temporal de les prestacions a 12 mensualitats.

En el capítol d'augment de l'ingrés, destaca la revisió i limitació dels beneficis i deduccions fiscals, que significarà un augment de l'impost sobre la renda i de l'equivalent a l'impost de societats, la racionalització de l'estructura de l'IVA que el Govern ja va augmentar el any passat en dos punts (del 21% al 23%) i l'actualització d'impostos específics al consum. El ministre de Finances va declarar la voluntat de l'Executiu de combatre l'economia submergida i l'evasió fiscal.

Igual que Merkel, la Comissió Europea va aplaudir el nou pas fet per Portugal. Segons el comissari Olli Rehn, les mesures seran "suficients" per assolir les metes de dèficit. Rehn va dir que estava satisfet pel compromís del Govern de Sòcrates de dur a terme "àmplies reformes estructurals, concretament en el mercat laboral i en el sector financer".

Portugal, amb un Executiu socialista en minoria, va tancar 2010 amb un dèficit públic del 7% del PIB. La seva economia ha patit una recaiguda en l'últim trimestre, i caurà un 1,3% aquest any, segons les previsions oficials. L'atur ha escalat del 8% al 12% durant la crisi, i els analistes destaquen que la manca de competitivitat és el seu principal taló d'Aquil. Però el problema actual són les pressions a les quals s'ha vist sotmesa la deute lusitana en els mercats, que pot abocar l'Executiu a demanar el rescat. El Govern es resisteix davant del mal resultat que han donat les ajudes en els casos d'Irlanda i Grècia. Però la tensió no cedeix.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per el teu comentari.