Garzón denúncia al Suprem davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg per la causa del franquisme

Extret de: El Pais

El magistrat treballarà com a assessor de la Missió de Suport al Procés de Pau (MAPP) a Colòmbia de l'Organització d'Estats Americans (OEA)

El jutge Baltasar Garzón ha denunciat al Suprem davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. El magistrat qüestiona el procediment obert contra ell per la investigació dels crims del franquisme i al.lega indefensió. A més d'aquesta també té obertes dues causes pendents a l'alt tribunal: els cursos que va impartir a Nova York i les escoltes del cas Gürtel.

En la demanda, el magistrat al.lega que el seu processament ataca la independència dels jutges, a la llibertat d'interpretació de la llei i l'Estat de dret "en deixar indefenses a les víctimes".

El jutge, que es troba suspès provisionalment de les seves funcions a l'Audiència Nacional i actualment és consultor de la Fiscalia a la Cort Penal Internacional, està representat per Interights, una organització establerta a Londres i especialitzada en litigis internacionals sobre casos de drets humans.

Amb la seva demanda davant del Tribunal d'Estrasburg, Garzón denuncia la violació per part del Suprem del principi d'independència judicial. "La normativa internacional en matèria d'independència judicial impedeix l'enjudiciament dels jutges per les seves decisions judicials per tal de preservar la seva independència", es diu en el text. Fonts pròximes al magistrat expliquen que la suspensió provisional decretada per l'alt tribunal li ha comportat un greu perjudici ja que se li ha privat del seu dret a exercir les seves funcions com a jutge i que, encara que posteriorment fos absolt, el dany no desapareixeria, ja que han estat molts els procediments i causes en les que hauria d'haver participat i que la seva suspensió ha impedit.

La finalitat de l'escrit presentat ahir a Estrasburg és precisament "reivindicar el dret del jutge Garzón a exercir les seves obligacions sense por a la persecució judicial". La demanda també qüestiona els arguments esgrimits pel Suprem per imputar a Garzón. "L'opinió que les amnisties i la prescripció no s'apliquen a delictes greus en virtut del dret internacional, inclosos els crims contra la humanitat, compta amb un suport generalitzat a tot el Dret i la pràctica internacionals". Per als defensors de Garzón no hauria de qualificar es arbitrària o sense raó la interpretació donada pel magistrat per investigar els crims del franquisme sinó que "està avalada per molts altres tribunals i organismes tant en l'àmbit nacional com en l'internacional".

El Suprem té paralitzat aquest procediment fins que es resolguin les recusacions proposades per Garzón contra cinc dels set magistrats de l'alt tribunal que ha de jutjar.

El passat dia 17, la Sala Penal del Tribunal Suprem va tornar a rebutjar un altre recurs del jutge en el cas dels cursos, en aquesta ocasió contra la sol licitud de proves documentals i testificals, que ha considerat "innecessàries". El recurs del jutge suspès de funcions havia estat recolzat pel Ministeri Fiscal.

Garzón havia proposat l'instructor Manuel Marchena que s'utilitzessin les vies del dret internacional perquè, a través d'una comissió rogatòria als Estats Units, s'aportaren els suports documentals de les seves nòmines. L'instructor ho va rebutjar i la Sala Penal, integrada pels magistrats Juan Saavedra, Miguel Colmenero (ponent), Andrés Martínez Arrieta, Julián Sánchez Melgar i José Manuel Maza, van ratificar una vegada més totes les decisions de l'instructor.

La Sala Penal partia de la premissa que no es tracta de realitzar una "investigació exhaustiva" en aquesta "fase prèvia" de la investigació, sinó només la pràctica de les "diligències imprescindibles".

"Vull acomiadar-me ..."

En la seva última aparició pública, el passat dia 14, en el Cercle de Belles Arts de Madrid, durant la presentació del llibre La força de la Raó, una entrevista que li va fer l'escriptor Manuel Rivas, Garzón va dir: "Vull acomiadar-me aquí, entre aquestes columnes que respiren cultura, abans que en una sala de judicis ".

El jutge se sent condemnat tot i que, en ser preguntat aquell dia per aquesta qüestió va respondre: "No depèn de mi, ni tan sols dels qui el van a decidir en primera instància". I va afegir: "Injustícia és el que passa ara al Japó o en Líbia. Qui se'm jutgi a mi és un símptoma que sóc un ciutadà més", va dir.

Assessor de l'OEA


D'altra banda, Garzón treballarà com a assessor de la Missió de Suport al Procés de Pau (MAPP) a Colòmbia de l'Organització d'Estats Americans (OEA), va confirmar avui a Efe una font de l'organisme interamericà. La mateixa font va assegurar que Garzón començarà la seva tasca "com més aviat" i que ara estan en curs "converses" amb el jutge per precisar els termes i els detalls del seu nou càrrec.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per el teu comentari.