21.535 operats menys per les retallades, un 40% més que el 2010

Les retallades del Govern català en sanitat pública comencen a reflectir-se en desenes de milers de persones afectades: Els hospitals que presten servei públic a Catalunya operar a 21.535 persones menys de gener a octubre de l'any passat que en el mateix període de 2010. La dada suposa haver suspès 70 intervencions quirúrgiques cada dia fins a arribar al 6,5% menys d'activitat que el 2010, segons reflecteix una resposta parlamentària del conseller de Salut, Boi Ruiz, publicada ahir al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya.

El balanç anual, del qual el Departament de Salut encara no ha aportat dades oficials, llançarà xifres previsiblement pitjors perquè computarà els mesos en què el conseller va aplicar la configuració més severs. Entre novembre i desembre, Salut va decretar el tancament parcial d'hospitals, la suspensió d'operacions programades i va donar festa al personal sanitari per estalviar costos.

"La caiguda més forta quedarà retratada a partir d'octubre. Caldrà esperar per veure l'efecte real de les retallades", va advertir el portaveu de sanitat del PSC a la Cambra catalana, Josep Maria Sabaté.

Per ara, les dades parcials de 2011 i superen les previsions anuals de la Generalitat. El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, va assenyalar l'abril passat que les retallades obligarien a demorar unes 16.000 intervencions quirúrgiques. Sense computar els mesos amb més incidència de la configuració, les operacions demorades ja superen en més del 40% la previsió oficial.

Fins a l'octubre ja es va superar en el 40% la previsió oficial per tot l'any


"El fet és que ja abans d'aquests mesos caiguin més de 20.000 operacions. Això repercutirà de manera molt greu en les llistes d'espera", va destacar Sabaté. L'última dada oficial de la Generalitat, publicat l'octubre passat, va reflectir un augment de 13.300 persones en les llistes d'espera fins a arribar als 69.967 pacients, el 23% més que el 2010. Aquest resultat només oferia dades fins al juny de 2011 però ja va situar la llista d'espera a nivells similars als de 2004.

La caiguda de les operacions ha afectat lleugerament més als hospitals públics de l'Institut Català de la Salut (ICS) que als centres privats que reben fons de la Generalitat -una caiguda del 7,8% pel 6,1% en els concertats-. I s'acarnissa especialment en la província de Tarragona, la més afectada per la configuració. Els dos hospitals públics de referència en aquesta demarcació van reduir les intervencions el 15%, més del doble que la mitjana registrada a la resta d'hospitals de la comunitat.

Entre el Joan XXIII de Tarragona i el Verge de la Cinta de Tortosa es van deixar d'operar a 9175 persones, gairebé la meitat del total registrat a Catalunya. Es tracta dels dos centres que més protestes segueixen registrant per l'efecte de les retallades, informa Mercè Pérez. Dues plantes del Joan XXIII segueixen tancades i els sindicats denuncien la sobreocupació de les urgències en aquest centre quan encara no ha arribat a Catalunya l'habitual epidèmia de la grip.