Emarsa: Dimiteix Enrique Crespo, alcalde de Manises i vicepresident del PP a la Diputació

L'enèssim cas de corrupció vinculat al PP al País Valencià ha acabat comportant la dimissió d'Enrique Crespo [a la imatge], fins ara alcalde de Manises (l'Horta Oest) i vicepresident de la Diputació de València. Crespo ha pres la decisió per l'escàndol d'Emarsa, en què s'investiguen presumptes irregularitats en la gestió del tractament d'aigües residuals de València a través d'una empresa municipal, i després de les reiterades exigències d'EUPV. Emarsa, que ja no existeix i encapçalava l'alcaldesa de València -que diu que no sap res, com de tot-, ha acabat amb un enorme forat econòmic després que nombrosos càrrecs polítics participessin en el seu saqueig.

El jutge que investiga l'espoli va sol·licitar dimarts una fiança de 25 milions d'euros per a 14 dels 27 imputats en l'escàndol per cobrir el forat, que creu pot arribar als 22 milions, als que cal afegir-ne tres estafats a Hisenda. Crespo, hauria d'afrontar tota la quantitat en cas que la resta d'imputats es declaressin insolvents ja que, al costat de l'exgerent Esteve Costa, és considerat principal responsable. En roda de premsa, Crespo ha assegurat que demana la baixa voluntària i temporal del PP.

El proppassat desembre, l'oposició en bloc de Manises va demanar la dimissió de Crespo en el ple municipal, però l'oposició del PP, que compta amb la majoria absoluta al Consistori, va evitar-la. El juge vol esclarir presumptes pagaments de viatges de luxe, rellotges, joies i bosses Loewe, així com reparacions d'ordinadors que mai van existir, compra excessiva de material informàtica o la facturació de traductores provinents de Romania allotjades en hotels de luxe.

Crespo va aparèixer a la premsa abastament al desembre després que assegurés que havia guanyat més dels 625.000 euros que va embutxacar-se el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, amb motiu del segon premi de la rifa de Nadal. I és que el número va vendre's en gran part a la localitat a través de l'agrupació local del PP. Un cop des de la justícia li van demanar que acredités que havia estat premiat, Crespo va desdir-se i va assegurar que no tenia cap dècim del número premiat.

Emarsa, altre empresa saquejada pel PP

En tan sols quatre anys, l’Empresa Metropolitana d’Aigües Residuals, SA (Emarsa), de Manises (València), responsable de la gestió de la depuradora de Pinedo, ha passat de tindre beneficis a presentar uns deutes de 17 milions d’euros. El tancament de la societat ha revelat que els seus directius saquejaren per totes les vies possibles les finances de l’empresa. En el moment de la dissolució hi havia més de 100 treballadors amb uns sous elevadíssims –fins i tot per damunt del que cobra el president del Govern espanyol– de familiars i amics de l’entorn del PP.

Els responsables, vinculats al Partit Popular, continuen al carrer exercint els seus càrrecs com si no hagués passat res, mentre gairebé cada dia els mitjans de comunicació valencians es fan ressò de les noves revelacions que eixamplen la magnitud de la tragèdia. Les irregularitats formen part de l’empresa des que va passar a ser controlada pel PP, l’any 1995. Foto: El vicepresident de la Diputació i alcalde de Manises, Enrique Crespo, al costat de la portaveu del PP de Quart, Amparo Mora.

Sous elevadíssims

El pastís va descobrir-se quan la propietària, l’entitat pública Metropolitana d’Aigües Residuals (Emshi), va veure’s forçada a dissoldre l’empresa a causa de les pèrdues. El president d’aquesta entitat, l’alcalde de Manises, Enrique Crespo (PP), que es presenta com a víctima de l’afer, ha interposat una demanda contra el seu gerent, Esteban Cuesta, i la resta dels tècnics implicats. El que amaga Crespo és que va ser ell mateix qui va nomenar-los a tots ells, i que el document que concedeix al gerent poders absoluts porta la seua signatura. Tanmateix, les irregularitats formen part de l’empresa des que va passar a ser controlada pel PP, l’any 1995.

Durant tot aquest temps Emarsa ha sigut emprada com un porc del qual se n’aprofitava tot, començant per la política laboral, doncs, com si fos la València o Madrid particular, més de 100 treballadors contractats cobraven uns sous elevadíssims –en alguns casos fins i tot per damunt del que cobra el president del Govern espanyol– sent tots ells familiars i pertanyents a l’entorn del PP.

Marga Sanz: “El PP vol tapar les seues responsabilitats polítiques a EMARSA amb una cortina de fum”

La síndica d’EUPV en les Corts Valencianes i coordinadora de la formació d’esquerres, Marga Sanz, ha assenyalat hui que el Partit Popular “intenta posar el ventilador de cara a la Comissió d’investigació d’EMARSA per a impedir que s’assumisquen responsabilitats polítiques pel saqueig”. Així, el PP “està contravenint les exigències de la ciutadania que reclama que s’aclarisquen les responsabilitats polítiques i per què no van actuar els mecanismes de control”.

Sanz ha recordat que “el Partit Popular no pot obviar la compareixença de Crespo, Cuesta, Rita Barberá, Silvestre Senent o Juan Carlos Gimeno”. A més, també ha destacat la “responsabilitat política” de l’alcaldessa i diputada Rita Barberà, en la mesura que “la corporació que presideix tenia el 49% del pes en el vot d’EMARSA”.