Rajoy viatja a Alemanya sota l'ombra de la corrupció

Els mitjans esperen que tots dos es pronunciïn explícitament sobre això.Durant molts anys, els periodistes van dir res sobre el fenomen de la corrupció a Espanya. Ara no hi ha dia que els diaris publiquin nous detalls sobre operacions fosques atribuïdes a la seva classe política i membres puntuals de la família reial. Encara que ell ho ha negat, se sospita que el president Rajoy va rebre pagaments provinents de la "caixa negra" del PP. I, abans que ell, el gendre del rei Joan Carles, Iñaki Urdangarín, es va veure implicat en un escàndol de corrupció l'abast segueixen sent sospesat.


L'elit empresarial tampoc es salva. "No obstant això, amb vista a un 26 per cent d'atur, moltes persones temen pels seus llocs de treball i prefereixen callar quan s'adonen de les irregularitats en què incorren els seus caps a l'hora de fer negocis", comenta la jurista espanyola Esther Martín . L'assessor fiscal Carlos Alaiz critica l'amnistia absoluta decretada perquè els evasors d'impostos portin les seves capitals de tornada a Espanya. Mentrestant, uns 730 polítics són processats actualment per corrupteles de diferent tenor.
El clam per més transparència


La periodista italiana Paola del Vecchio afegeix que, per si fos poc, el país ibèric continua sent una de les destinacions principals dels que renten diners. "Russos, xinesos i italians es dediquen al rentat de diners a Espanya des de fa anys", assegura l'experta en crim organitzat. Segons Victòria Anderica, d'Access Info Europe, una organització que promou la transparència en la Unió Europea (UE), el Govern espanyol no els ha informat sobre les seves mesures per lluitar contra l'economia subversiva i la malversació de fons públics.

Access Info Europe exigeix ​​que Espanya endureixi el control públic dels processos econòmics i burocràtics, incloent la qüestió del finançament dels partits polítics. Però, segons l'economista alemany Frank Abegg, els nivells creixents de corrupció a Espanya s'han de sobretot a la lentitud amb que funciona la Justícia en aquest país. "Els tribunals es demoren tant en dur a terme un judici que els acusats tenen temps suficient d'eliminar les evidències incriminatòries", diu Abegg.

En aquest sentit, els mitjans espanyols li retreuen als tribunas haver perdut la seva independència per acabar convertides en titelles dels polítics. L'escriptor madrileny Lleó Arsenal va més lluny, i opina que la Justícia no és capaç d'emetre un veredicte que no estigui influenciat pels interessos comuns de l'Estat i el sector empresarial privat. Arsenal no creu ni tan sols en la independència dels sindicats. Per això ha anunciat la seva intenció de crear un nou partit d'esquerra que sobresurti com una alternativa a l'hegemonia bipartidista del Partit Socialista (PSOE) i el PP.


http://noticies.sirius.cat/2013/02/mariano-rajoy-viatja-alemanya-sota.html