El maquis: la guerrilla antifranquista

Kaos en la Red


Aquests centenars d'homes i dones que valentament van decidir combatre el feixisme per les armes han estat oblidats a posta per la historiografia oficial.

Minimitzada o tergiversada així la seva lluita revolucionària, serveixin aquestes línies com humil homenatge.

Tots eren treballadors, molts d'ells militaven en organitzacions: socialistes, sindicalistes, comunistes, republicans, anarquistes o simplement persones que "van sortir a la muntanya" davant la por de la repressió feixistes.

Des de 1936 fins als anys 60 van combatre activament al franquisme a la muntanya o la ciutat, sent les seves condicions de vida van ser duríssimes, molts d'ells van perdre la vida en la lluita o les represàlies es van dirigir cap als seus familiars indefensos.

Pretenien que la seva lluita contagiés als treballadors espanyols i als antifeixistes internacionals, aconseguint d'una vegada per totes fer caure el règim dictatorial i construir un món nou en el qual no hi injustícies ni capitalisme. El seu somni va ser bell i la seva actitud veritablement exemplar.


A la província de Zamora van actuar diferents grups guerrillers, la majoria d'ells van pertànyer a la Federació de Guerrilles de Lleó-Galícia, realitzant diferents accions en pobles de Sanabria i La Carballeda. Els guerrillers eren gent de la zona i majoritàriament miners o antics treballadors de la via fèrria Zamora-Ourense que després del triomf feixista de juliol de 1936, van pujar a la muntanya a continuar el combat. En aquells anys partides de maquis com les de Manuel Girón o el cenetista Marcelino de la Parra, es van convertir per la gent de la zona en autèntiques icones de la lluita a per la llibertat.

Recordem a aquests idealistes, que van lluitar per un món que no va poder ser i pel qual nosaltres hauríem de seguir lluitant.

Escolta una cançó guerrillera lleonesa:



- VEURE VÍDEO "LA GUERRILLA DE LA MEMÒRIA" (Javier Corcuera, de 96 min. De durada).


- VEURE VÍDEO "EL MOVIMENT GUERRILLER A LLEÓ, Astúries, Galícia i ZAMORA" (documental dividit en 10 parts).


- VEURE PEL.LÍCULA "SILENCI TRENCAT" (Montxo Armendáriz, any 2001).
http://www.divxonline.info/pelicula-divx/5720/Silencio-roto-2001/