Protesta internacional contra gas natural fenosa i el gasoducte del nord

19 novembre 2010
(517 anys després de la invasió espanyola a Puerto Rico)
BARCELONA-Un grup de puertorriqueny/es i europeus/es es va manifestar ahir per la tarda a l'entrada de la companyia Gas Natural Unión Fenosa, seu principal a Barcelona, Espanya. La protesta va tenir com a objectiu denunciar els plans del govern de Puerto Rico per establir un gasoducte que afavoreix el monopoli de combustible a Unión Fenosa i els seus plans d'expansió i privatització del sistema d'energia pública.
Un dia com avui, 19 de novembre de 1493, Espanya va envair i colonitzar l'illa caribenya de Puerto Rico. Esclavitzar, maltractar i aniquilar el poble originari Taíno. Esclavitzar i maltractar a les i els africans que van ser portats a la força a les terres d'Amèrica. El 1898, en el context de la Guerra Hispanoamericana, Puerto Rico va ser venut a Estats Units per 20 milions de dòlars per mitjà del tractat de París. Més de 400 anys de cruenta colonització encara tenen seqüeles quan una companyia transnacional, Gas Natural Unión Fenosa, vol posar en perill permanent a més de 200 mil vides humanes a Puerto Rico, causant a més la destrucció de centenars d'acres destinades a l'agricultura, altres de gran valor ecològic, diversos hàbitats per a espècies en perill d'extinció i zones d'alta producció d'aigua.
Gas Natural Unión Fenosa és una companyia coneguda internacionalment per la violació dels drets civils a Guatemala, Nicaragua, Colòmbia i Mèxic, entre altres. El gasoducte del Nord, conegut com el gasoducte de la Mort és un engany econòmic i destinat al fracàs. Es tracta d'una canonada que transportaria gas natural a través de zones de risc permanent a esllavissades, corrosió accelerada, inundacions, sismicitat, tsunamis i focs silvestres; aquestes causes són totes reconegudes pel Govern dels EUA com a raons per falles en l'operació de gasoductes . Mentre el Govern de Puerto Rico i Unió FENOSA menyspreen el valor de la vida humana amb una franja de seguretat de 20 metres de distància, agències federals i experiències d'explosions prèvies de gasoductes requereixen un mínim de distància de 200 metres, 10 vegades més de la proposta temerària dels proponents. La vida de 121,371-211,251 persones en una zona de risc Permanent és raó suficient per oposar-se a aquesta fraudulenta proposta d'infraestructura.
Com boricuas, encara a la distància, estem solidaris amb la nostra illa que ens va veure néixer, on viuen els nostres pares, amics i germans. Des de Barcelona-Espanya, davant les portes de la multinacional FENOSA, violadora dels drets humans en pobles llatinoamericans, li diem un NO rotund al gasoducte de la Mort.
Fora FENOSA de Puerto Rico: No al gasoducte del NORD
Sí a la vida, als boscos, a l'agricultura i al dret d'un poble a viure en pau i harmonia amb l'entorn.
FENOSA violador de drets humans a Llatinoamèrica: el poble et ajusticiar.

Amics a Espanya en contra del gasoducte a Puerto Rico
Contacte: redaccionpr@gmail.com

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per el teu comentari.