Septembre del 75: Els últims 5 joves afusellats per Franco

Xosé Humberto Baena tenia 24 anys quan el van executar. El seu trist destí va ser ser l'últim afusellat del franquisme, acusat de l'assassinat del policia armada Lucio Rodríguez. Fins a l'últim moment va mantenir davant la seva família que era innocent.

En unes commovedores cartes, a les que en el documental posa veu l'actor Alberto San Juan, va relatar els seus últims dies i, davant el seu immediat desenllaç, va escriure: 'Que la meva mort sigui l'última que dicti un tribunal militar'.


Amb Baena, van ser executats Ángel Otaegui, Ramón García, José Luis Sánchez Bravo i Juan Paredes el 27 de setembre de 1975. El documental 'Setembre del 75' reprodueix el procés ple d'irregularitats, la manca de proves contra els condemnats, la mobilització internacional amb protestes a tot Europa, arribant a la retirada d'ambaixades, com a pressió per aconseguir els indults. Però, ni tan sols la crida personal del papa Pau VI a Franco durant la nit anterior als afusellaments va poder paralitzar les cinc execucions.

'Setembre del 75' compta amb els testimonis dels altres condemnats en aquell procés, les penes capitals van ser commutades la nit del 26 de setembre. També els advocats que els van defensar aporten dades esgarrifoses sobre les condicions en les que van treballar, així com l'arbitrarietat i il.legalitat de tot el judici.

Baeza va ser declarat culpable sense proves, sense arma homicida i sense testimonis.

Però, a més del relat d'un procés que va avergonyir al món, l'autèntica raó de ser del documental és mostrar la lluita de la família de Xosé Humberto Baena, iniciada pels seus pares i ara continuada per la seva germana Flor, per netejar el seu record i reivindicar la justícia que no va tenir llavors. Baena, que militava en el FRAP, va negar fins al final haver matat a ningú, va ser declarat culpable sense proves, sense arma homicida, sense informe balístic i sense testimonis. L'únic argument que es va presentar va ser una confessió de culpabilitat arrencada al detingut sota tortura.

La família Baena en aquells moments de desesperació va arribar a recórrer al llavors Príncep Joan Carles, a qui va dirigir una carta demanant la seva intercessió. El cap de la Casa Reial va contestar amb una nota de suport. Ara, trenta-cinc anys després, Flor Baena segueix lluitant perquè alguna instància nacional o internacional reobri el cas, s'arribi a demostrar la innocència del seu germà i aconseguir la reparació moral de la seva família.

'Setembre del 75' està dirigit per Adolfo Dufour, que va ser guardonat per aquest documental en la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid i ha rebut les millors crítiques en tots els esdeveniments en què s'ha presentat.