Cuba: "El bloqueig d'EUA segueix intacte"


El canceller de Cuba, Bruno Rodríguez, denuncia avui que el bloqueig econòmic i comercial imposat pels Estats Units al seu país es manté intacte i ha causat a la nació antillana pèrdues que superen als 751.000 milions de dòlars. Rodríguez ho ha asseverat després d'una trobada amb el seu parell equatorià, Ricardo Patiño, i a més ha ressaltat que, si bé els Estats Units han aplicat algunes mesures comercials positives, com la flexibilització de viatges i l'extensió de remeses, aquestes continuen sent "d'abast molt limitat".

"Els danys del bloqueig a Cuba acumulats en aquestes dècades pugen a més de 751 mil milions de dòlars, són colossals", ha afirmat Rodríguez en una roda de premsa oferta a Quito, la capital equatoriana.

Va afegir que la restriccions sobre Cuba, imposades unilateralment pels Estats Units en l'any de 1962, s'han intensificat en els darrers anys i ha lamentat que, tot de cinc dècades, el Govern nord-americà segueixi sostenint aquesta política d'ofec contra el poble cubà.

"Els portaveus nord-americans s'han encarregat d'aclarir que el bloqueig segueix en completa aplicació i absolut vigor, que les mesures (de flexibilització) no tenen cap relació amb la relaxació de cap aspecte del bloqueig (...) Ha estat intensificat en l'últim període, en particular en el sector de les transaccions financeres ", ha destacat el cap de la diplomàcia cubana.

En aquest sentit, també va afegir que, encara que es vulgui fer veure que les mesures sobre l'augment de les remeses a 500 dòlars per trimestre són un avenç, "en general són més del mateix".

"Es restringeixen a restablir algunes mesures que havia aplicat abans l'expresident (nord-americà, Bill) Clinton i que l'ex president (George) Bush havia eliminat, en general no hi ha cap assumpte nou", ha afegit.
El bloqueig econòmic, comercial i financer imposat pels Estats Units contra Cuba per més gairebé 50 anys, és el més prolongat de la història i, segons la comunitat internacional, demostra la política hostil i agressiva del Govern nord-americà contra l'Illa.
El passat 15 de setembre, el Govern de Cuba va denunciar en l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) que les conseqüències del bloqueig que manté Estats Units contra l'Illa s'han enfortit en el Govern de Barack Obama.
Enfortir relacions
En la trobada a Quito, els cancellers equatorià i cubà van abordar el tema de l'enfortiment de les relacions comercials i econòmiques entre ambdues nacions llatinoamericanes.

"Ens hem plantejat la possibilitat d'incrementar les nostres relacions ja no només polítiques i de cooperació, sinó també en temes comercials i econòmics", va afirmar Rodríguez.

Per la seva banda, Patiño va agrair la cooperació de Cuba amb Equador amb els programes socials Manuela Espejo, d'ajuda a les persones amb discapacitat, i l'Operació Miracle, en la qual han estat operats gratuïtament uns 100 mil equatorians amb problemes visuals.

Font principal de la notícia: http://www.telesurtv.net/secciones/noticias/88215-NN/cuba-denuncia-que-bloqueo-de-eeuu-sigue-intacto-y-deja-millonarias-perdidas-a-la-isla/