Associacions de jutges, IU i UPyD demanen a l'Executiu que expliqui l'indult a Sáenz

L'indult al conseller delegat del Santander, Alfredo Sáenz, aprovat avui per l'últim Consell de Ministres previst de l'actual Govern ha demanat les crítiques de la judicatura, que ha demanat a l'Executiu que presideix José Luis Rodríguez Zapatero que expliqui els motius de la mesura de gràcia, i d'alguns partits polítics. Sáenz va ser condemnat per acusació i denúncia falsa. Per Izquierda Unida, l'indult suposa un "fermall vergonyós" a l'Executiu que presideix Zapatero. El seu coordinador federal, Cayo Lara, l'ha considerat "una altra de les moltes genuflexions" del gabinet socialista a la banca. Així mateix, ha retret al Govern que no hagi tingut "cap pudor" en prendre aquesta decisió, "estant en funcions i eludint donar qualsevol tipus d'explicació"

L'associació Jutges per la Democràcia (JpD) ha criticat per boca del seu portaveu, José Luis Ramírez, la Llei d'Indult, que data de 1870 i atorga a l'Executiu "una facultat que pot interferir" en decisions ajustades a dret. Segons la seva opinió, no sembla "raonable" la concessió en el cas de Sáenz quan en altres supòsits s'atorga de manera "molt restrictiva". "La discrecionalitat" amb la qual el Govern aplica la norma "pot convertir-se en arbitrarietat", ha afegit.

En termes similars s'ha expressat l'associació Francisco de Vitòria, que ha considerat avui que amb l'indult "s'ha posat el llistó molt alt" per al futur. El seu portaveu, José Luis Armengol, ha avisat que la decisió és "una immersió de l'Executiu respecte al que ha dit el judicial", en referència al dictamen negatiu emès pel Tribunal Suprem sobre el cas d'Alfredo Sáenz. "Esperem que s'apliqui amb el mateix criteri a qualsevol tipus de persona", ha afegit.

Més mesurada s'ha mostrasdo la conservadora Associació Professional de la Magistratura, el portaveu, Pablo Llarena, ha recordat que l'indult és "una mesura unilateral i un dret de gràcia que només correspon al Govern" encara que ha recordat que s'ha adoptat amb "el criteri en contra "del Suprem.

IU i UPyD, en contra

Les crítiques més dures a la decisió del Govern provenen de la política. Per Esquerra Unida, l'indult suposa un "fermall vergonyós" a l'Executiu que presideix Zapatero. El seu coordinador federal, Cayo Lara, l'ha considerat "una altra de les moltes genuflexions" del gabinet socialista a la banca. Així mateix, ha retret al Govern que no hagi tingut "cap pudor" en prendre aquesta decisió, "estant en funcions i eludint donar qualsevol tipus d'explicació".

El diputat de la coalició per Astúries, Gaspar Llamazares, ha usat el seu compte de Twitter per titllar la mesura de "traca final de Zapatero" i ha apunta a un pacte "ultraliberal" entre PSOE i PP.

També la líder d'UPyD, Rosa Díez, s'ha posicionat en contra de l'indult a l'assegurar que si l'Executiu no ha estat capaç d'oferir "explicacions immediates" és que no s'ha fet el correcte i alguna cosa no es vol explicar". Díez ha apel·lat també al Partit Popular perquè aclareixi si està d'acord amb una decisió que "crida molt l'atenció" més quan les atribucions d'un Govern en funcions s'han de limitar a accions que afectin l'interès general i no a "interessos particulars".

Finalment, la patronal bancària s'ha mostrat contenta amb l'indult. L'Associació Espanyola de Banca veu en la decisió un "encert" ja que "Sáenz és la persona que més ha contribuït a l'estabilitat i progrés del sistema financer espanyol en els últims 25 anys", un missatge calcat al que recull una breu nota remesa pel mateix banc Santander.
Font:http://noticies.sirius.cat/2011/11/associacions-de-jutges-iu-i-upyd.html