Iñaki i Cristina: Un palau a Barcelona, ​​cinc pisos a Palma i un a Terrassa

La informació registral conjugada amb la subministrada per Hisenda al jutge que investiga Iñaki Urdangarin i el seu cercle ha posat al descobert el sanejat patrimoni adquirit per Nóos Consultoria Estratègica SL mentre el duc consort posseïa el 50% de la societat (fins a juny de 2006) i per Aizoon SL, on sempre ha compartit participacions amb Cristina de Borbó. Si el 2004 ja va transcendir que el matrimoni acabava de comprar per sis milions un palauet a l'exclusiu barri barceloní de Pedralbes, les dades registrals revelen ara que, entre desembre de 2003 i el mateix mes del 2007, Nóos Consultoria i Aizoon es van fer amb cinc pisos a Palma i un altre a Terrassa. Aquest va ser justament el quadrienni d'esplendor d'Institut Nóos: va captar 5,8 milions de la Generalitat valenciana i el Govern balear.

Les dades fiscals indiquen que les sis habitatges van costar en total 1.285.337 euros: en plena escalada de preus immobiliaris, el gendre del rei va fer també aquí un magnífic negoci. Sobre tres dels sis immobles, tots tres inscrits a nom de Aizoon, pesen hipoteques per un total de 562.845 euros de principal, segons la informació recollida en els diferents registres de la propietat.

Sobre els altres tres habitatges, escripturats el desembre de 2003 per Nóos Consultoria i situats en el mateix edifici d'un barri palmesà prop del centre, no consten càrregues. Cadascú de 69 metres i amb terrassa individual de 4,95 metres quadrats, Nóos Consultoria va declarar haver pagat per ells 618.460 euros el desembre de 2003.

Sis mesos després, els ducs de Palma van comprar una mansió de 1.200 metres a la zona alta de Barcelona per instal · lar la seva residència. El 2009, apagat el fulgor econòmic dels cims turístic-esportives pagades a Institut Nóos per Francisco Camps i Jaume Matas i amb la investigació judicial ja en marxa, la parella es va mudar a Washington.

Les adquisicions de Aizoon van ser més modestes. A diferència del que succeeix amb Nóos Consultoria, l'informe d'Hisenda no precisa a qui van ser comprats els pisos ni a quin preu. Però el Model 347 presentat per Aizoon a Hisenda, que detalla les vendes (cobraments) i compres (pagaments), revela les circumstàncies d'aquestes transaccions.

Al costat d'un port esportiu

Per exemple, Aizoon va escripturar l'octubre de 2004 dos pisos de Palma, dos garatges i un traster, tot això localitzat en el mateix edifici d'un carrer que condueix a un port esportiu. I, segons l'informe de l'Agència Tributària, aquest any només va declarar dues compres: una, a Nóos Consultoria per 7776 euros, una altra, per 419.290 euros a una immobiliària amb promocions a la capital balear, la qual cosa indica que aquesta va ser l'empresa venedora.

La societat d'Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó no va repetir compra fins a desembre de 2007. En aquesta data es va fer amb un pis i un traster a Terrassa. Aquí passa igual que amb els immobles de Palma: l'informe d'Hisenda no parla d'aquestes operacions però el Model 347 de Aizoon inclou aquest any un pagament de 247.587 euros a una immobiliària. Es tracta de la promotora que va vendre el 2007 els pisos de l'edifici de Terrassa on s'ubiquen els pisos de Aizoon.