La casa reial espanyola publica els 'comptes'... de Calleja

Després de 32 anys de completa opacitat, la casa reial espanyola ha fet pública una part dels seus comptes: concretament, els 8,4 milions d'euros consignats al pressupost estatal d'enguany. No es detalla, en canvi, quina és l'aportació que fan a la corona els ministeris d'Afers Estrangers, Interior ni Hisenda en concepte de cotxes i viatges oficials i seguretat. Tampoc s'hi especifica la despesa de Patrimoni ni molt menys la fortuna acumulada pels Borbons desprès de 300 anys d'espoli nacional.

A aquests 8,4 milions d'euros s'han d'afegir, 6,2 milions d'euros que aporta Presidència per a pagar els 135 treballadors que hi ha en nòmina a la casa reial i 10 milions de què disposa per a actes, recepcions oficials i gales diverses; a més, Afers Estrangers ha aportat enguany més de quatre-cents mil euros en quinze viatges oficials.

Els sous


En les despeses de personal de la casa reial hi ha especificats els sous dels membres: Juan Carlos de Borbó cobra enguany 292.752 euros bruts, la meitat dels quals en despeses de representació. Felip de Borbó cobra la meitat que no el rei. La reina, la princesa d'Astúries i les infantes no tenen pas assignació fixa: se'ls assignen despeses de representació que varien cada any. En conjunt, enguany són de 375.000 euros

La decisió de la casa reial espanyola de fer pública una part dels comptes ha vingut forçada per l'escàndol dels negocis del duc de Palma, Iñaki Urdangarín, amb l'Instituto Nóos, que és investigat per presumpta apropiació de fons públics en l'organització de convencions i congressos a Palma i a València. Arran d'aquesta investigació judicial, la casa reial va dir que aplicaria mesures de transparència, i va apartar Urdangarín dels actes oficials.

IU sobre els comptes de la Casa Reial: "És una cosa que potser hàgim de agrair al senyor Urdangarín"

El diputat d'Esquerra Unida (IU) José Luis Centella ha lamentat que els comptes de la Casa Reial es facin públiques per iniciativa d'aquesta institució, i no com a conseqüència d'una acció del Congrés, "com si estiguéssim en una democràcia tutelada". "Ens dóna certa vergonya aliena que hagi de ser la Casa Reial la que per voluntat pròpia faci públiques els comptes, que no hagin estat els grups polítics d'aquesta Cambra que les hagin reclamat", ha dit Centella, que ha recordat les iniciatives d'IU i ICV-EUiA en aquest sentit.

El diputat creu que la publicació dels comptes a la web de Zarzuela és una cosa que "hem d'agrair, potser, el senyor Urdangarín", i ha retret que "alguns grups polítics segueixin vivint un tutela per part de la Corona".

Veure també:
Club Bilderberg los amos del mundo y la fortuna de Juan Carlos, uno del club
http://elcolomimissatger.blogspot.com/2011/02/club-bilderberg-los-amos-del-mundo-y-la.html