Rajoy vol un impost de societats propi d'un paradís fiscal, segons 'The Guardian'

Rajoy incrementa el nombre d'empreses que poden acollir-se a la taxa reduïda del 20%, però segons el rotatiu britànic l'objectiu és apropar-se al model d'Irlanda -que té un salari mínim superior a 1.600 euros mensuals-, país que ha hagut de ser rescatat per l'UE i que només grava els beneficis amb el 12,5%. Mariano Rajoy vol retallar el dèficit públic del Govern espanyol i, per aconseguir-ho, ha dissenyat una àmplia bateria de retallades que, de ben segur, aprimaran l'estat del benestar.

Perquè, per equilibrar els comptes, el màxim dirigent del PP no contempla apujar els impostos sinó rebaixar-los, reduïnt per tant els ingresos de l'Estat. Segons destaca el diari britànic The Guardian, Rajoy està disposat a rebaixar en diversos punts l'impost de societats, una mesura llargament reclamada per la patronal però que, per altra banda, el que farà d'entrada és reduir notablement la recaptació impositiva de l'Estat espanyol.

Rajoy com a president espanyol augmentarà el nombre d'empreses que podran acollir-se a un impost de societats del 20%, la taxa reduïda i a la que tenen dret les companyies que facturen menys de 5 milions d'euros anuals. Les exempcions també s'incrementaran. Segons The Guardian, Rajoy no fa altra cosa que seguir el model endegat per George Osborne, el secretari del Tresor del Govern britànic, que en els primers pressupostos que ha dirigit ha reduït l'impost que grava els beneficis empresarials del 28% al 23%.

Quan ara fa un parell d'anys, Irlanda va ser rescatada per la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI), van escoltar-se moltes veus reclamant un increment de l'impost de societats del país que fixat en el 12,5% -el més baix de la UE- és més pròpi d'un paradís fiscal. A hores d'ara, però, no s'ha tocat el tribut i la cimera que la UE va celebrar fa un parell de setmanes apostava per harmonitzar a l'alça la política fiscal dels països de l'euro.

Les rebaixes de Rajoy, però, s'allunyen de la convergència europea i anirien encaminades a apropar-se al model irlandès, sempre segons The Guardian, constatant que les conseqüències de la crisi només les notaran (i les pagaran) les classe baixa i la cada cop més prima classe mitjana. Els empresaris, en canvi, veuen com són premiats.