El dia 9 comença el judici a Jaume Matas (PP)

L’expresident balear Jaume Matas té un reguitzell de sumaris oberts, en algun dels quals figura com a imputat. El 9 de gener comença el primer judici per aclarir les seves responsabilitats en els escàndols de corrupció a l’arxipèlag
El primer judici contra l’expresident de les Balears Jaume Matas per una de les peces derivades del cas Palma Arena arrencarà aquest 9 de gener i és previst que s’allargui durant tot el mes. La Fiscalia demana per a Matas una condemna de vuit anys de presó, mentre que la seva defensa en reclama l’absolució.

Alguns dels altres acusats, entre els quals hi ha el publicista Miquel Romero i l’exdirector general de Comunicació del Govern balear Joan Martorell, podrien intentar pactar una sentència de conformitat. En aquesta ocasió, l’expresident balear serà jutjat per la peça separada número 2 d’aquest afer, en el sumari obert pel Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Palma. La Fiscalia Anticorrupció acusa sis persones, entre les quals, l’exministre de Medi Ambient amb José María Aznar, dels presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, frau a l’Administració, falsedat en document oficial per funcionari públic, falsedat en document mercantil i tràfic d’influències.

Del 9 al 19 de gener estan citats a declarar els imputats i els testimonis i a partir del dia 23 començarà la fase de prova documental. Entre testimonis i perits, hi ha un total de 49 persones citades. En aquesta peça, la Fiscalia demana per a l’expresident balear vuit anys de presó per manipular presumptament l’adjudicació de la redacció dels seus discursos. S’investiga el pagament suposadament encobert del Govern al periodista Antonio Alemany d’uns 4.500 euros mensuals per escriure els discursos de Matas, així com una subvenció de 450.000 euros més que va rebre de l’Executiu per posar en marxa una agència de notícies, i un contracte d’11.500 euros per elaborar uns reportatges esportius que aparentment no va fer.

Els dos primers dies del judici arrencaran amb les qüestions prèvies i l’interrogatori de Jaume Matas, en primer lloc, i dels altres cinc acusats, després. Aquesta serà la primera vegada que el principal imputat en aquest sumari s’asseurà al banc dels acusats. Però l’expresident té altres afers que probablement el faran tornar a visitar pròximament els tribunals. Així mateix, la causa es dirigeix contra el periodista Antonio Alemany, el publicista Miquel Romero i l’exdirector de Comunicació del Govern balear Joan Martorell, així com els exalts càrrecs Maria Umbert i Dolça Linares. En els pagaments a Alemany, el ministeri públic assegura que s’ha produït malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental.