Esquerra Unida critica el tracte de favor “gravíssim” de Bancaixa a Carlos Fabra

La diputada d’Esquerra Unida a Les Corts, Marina Albiol, ha acusat a l’ex president de la Diputació de Castelló d’utilitzar Bancaixa per afavorir “els seus interessos obscurs”. Diversos mitjans de comunicació s’han fet hui ressò dels crèdits hipotecaris que Bancaixa va concedir a Fabra l’any 2002 i 2009, per a comprar una casa a Madrid, “sembla que en unes condicions molt favorables, i per tant, això ens obliga a pensar en un presumpte blanqueig de diners. Exigim la depuració immediata de responsabilitats i que s’investiguen aquestos fets”, reclama Albiol. Bancaixa va concedir una hipoteca a Carlos Fabra sobre la seva casa de Madrid fins al 2045, data en què el president del PP de Castelló tindria 98 anys.

La parlamentària critica “el tracte especial que dispensen determinades entitats bancàries controlades pels partits politics cap al seus càrrecs públics. El que estem veient és el favoritisme de Bancaixa amb un polític com Carlos Fabra, acusat per greus delictes i a l’espera de ser jutjat pels tribunals”.

Segons Albiol, les caixes “van nàixer en teoria per protegir al xicotet estalviador i inversor, particulars i empreses menudes, però sota el control del PP sembla que els diners es van destinar a ajudar a un polític acusat de corrupció a portar endavant els seus suposats intents de blanqueig de diners”, critica.

Albiol considera “increïble” que en mig d’una crisi econòmica molt dura Fabra obtinguera uns crèdits hipotecaris “amb unes condicions d’escàndol”. Fabra va demanar una hipoteca de 691.000 euros a l’any 2002, i una ampliació de 100.000 euros al 2009 que finalitzaria a l’any 2045, amb Fabra amb 98 anys. “És indignant que açò passara, quan molts autònoms han de tancar el seu negoci per la manca de crèdit perquè els bancs i les caixes els deneguen retiradament els diners que necessiten per a sobreviure”, recrimina.

La diputada reclama que s’investigue aquesta assumpte “d’amiguisme i presumpte blanqueig de diners entre els membres del PP que controlaven Bancaixa i l’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. “Els culpables han d’assumir responsabilitats per la seua actuació, no poden quedar impunes”, afirma.

El capo del PP a Castelló, signava hipoteques per blanquejar diners segons l'acusació.
El president del PP a Castelló, Carlos Fabra, signava hipoteques que no podria pagar amb el seu sou públic, segons l'escrit de l'acusació popular, com a fórmula per blanquejar diners. Una d'aquestes hipoteques, amb Bancaixa, venceria quan Fabra tingués 98 anys. Bancaixa va concedir una hipoteca a Carlos Fabra sobre la seva casa de Madrid fins al 2045, data en què el president del PP de Castelló tindria 98 anys.

El líder del PP a Castelló va comprar un pis de 200 metres quadrats a l'exclusiva plaça de les Salesas de Madrid l'any 2002.

Anys després, Fabra sol·licità una ampliació de la hipoteca original, que el banc li concedeix. En concret-i segons consta en el registre-, un crèdit de 100.000 euros, que finalitzaria el gener de 2045, escriptura firmada davant notari el passat 22 de desembre de 2009, dia de la loteria i en plena crisi financera.

Segons les condicions concedides per Bancaixa al president del PP de Castelló, Fabra va demanar el crèdit als 63 anys, de manera que acabaria de pagar als 98 anys.

Pràctica poc habitual

La concessió d'ampliació d'hipoteques en aquests termes no és una pràctica habitual. Fonts de l'entitat consultades, asseguren que l'habitual és limitar l'amortització als 70 anys i no 30 anys més, com es va fer amb Fabra.

Altres entitats es mouen en els mateixos límits i, en tot cas, amb clients molt solvents. Aquest habitatge podria ser una de les embargades si Carlos Fabra no diposita la fiança de 4,2 milions que li exigeix ​​el jutjat.