El jutge tampoc no es creu Urdangarin

El jutge José Castro considera que el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, sempre va estar implicat en l'entramat societari de l'Institut Nóos, investigat per malbaratament de diner públic del govern balear i de la Generalitat Valenciana en l'organització d'esdeveniments esportius. En una interloctòria (pdf) feta pública ahir, Castro diu que 'tot apunta' que el gendre del rei va continuar vinculat a Nóos després del març del 2006 i dubta de les explicacions d'Urdangarin, que va declarar que ell tenia només un paper institucional, i que era el seu soci, Diego Torres, qui prenia les decisions.
'No acaba de convèncer l'argument que la seva funció només era estrictament esportiva i sense cap connexió amb la gerència', diu el jutge, que recorda que hi ha molts testimonis que han explicat a la policia que Urdangarin sempre va tenir relació amb l'entramat de Nóos. I recorda que Urdangarin mateix va reconèixer que havia fet de mitjancer el 2007 entre el govern balear, presidit per Jaume Matas, perquè Torres i ell cobressin 400.000 euros d'un pagament pendent.
Frau fiscal, evasió de capital, desviació de fons públics i falsedat documental
El jutjat de Palma investiga el cas 'Babel', una derivada de la investigació sobre el cas 'Palma Arena'. El fiscal anticorrupció Pedro Horrach l'acusa de frau fiscal, evasió de capitals, desviació de fons públics i falsedat documental per les activitats sospitoses de l'Institut Nóos, que teòricament no tenia ànim de lucre, però que va arribar a ingressar 6 milions d'euros d'administracions públiques, sobretot dels governs balear i valencià, per organitzar esdeveniments i fer estudis que se sospita es van sobredimensionar de preu.

La investigació per corrupció política del velòdrom Palma Arena, que va costar almenys dues vegades més del pressupostat, implica l'ex-president balear Jaume Matas i té diverses derivades, una de les quals esquitxa directament Urdangarin i el seu soci i ex-professor d'Esade, Diego Torres, els dos màxims responsables de l'Institut Nóos, amb seu a Barcelona.

Estirant els contractes, documents i factures, la policia judicial a les ordres del fiscal Horrach va comptabilitzar fins a 5,8 milions rebuts per Nóos entre 2004 i 2007 a través de convenis adjudicats a dit pels governs valencià i balear. Bona part d'aquests diners van poder ser desviats per Urdangarín i Torres a empreses pròpies com Nóos Consultoría Estratégica o De Goes Center for Stakeholder Management. Per fer-ho, segons el fiscal, habitualment inflaven els preus facturats a les administracions públiques per part de l'Institut Nóos i simulaven la contractació dels serveis a altres societats mercantils controlades per ells mateixos, amb vincles a paradisos fiscals com Luxemburg, Panamà i Belize.

A més, alguns dels serveis cobrats també podrien haver estat fraudulents, perquè, per exemple, alguns informes d'assessorament es van copiar directament d'internet i alguns esdeveniments previstos no es van arribar a celebrar, com els Jocs Europeus de València.

L'ex-president balear, Jaume Matas, ha reconegut que els convenis signats amb Urdangarin es feien perquè era el duc de Palma qui els proposava i 'duia el nom de la ciutat per tot el món'. Els anys 2005 i 2006 es van fer dos fòrums de ben pocs dies per promoure el turisme a través de l'esport. El primer va costar 1,2 milions d'euros, i el segon, 1,1 milions, cost que alguns experts consideren desproporcionats.

A València, es van organitzar els anomenats Valencia Summit els anys 2004, 2005 i 2006 per uns 3,5 milions, uns congressos dedicats també a l'àmbit empresarial, turístic i esportiu. Dins d'aquest pressupost, es van incloure gairebé 20.000 euros en flors i 368.000 euros en viatges. Entre els bitllets d'avió i tren pagats, s'inclouen els viatges d'Urdangarin, Torres i gran part dels treballadors de l'Institut Nóos. També es van dedicar més de 140.000 euros a càtering i quasi 190.000 a allotjament.

Pel que fa a la relació amb Catalunya, la investigació ha destapat que Torres va signar un conveni amb el Departament de Salut per valor de 34.000 euros per assessorar la Generalitat en matèria d'immigració i cooperació en salut i avaluar les polítiques sanitàries.

http://noticies.sirius.cat/2012/03/el-jutge-tampoc-no-es-creu-urdangarin.html