Coca-Cola s'ha fet amb el control de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària

El sector alimentari ha muntat en còlera en saber que Coca-Cola, el màxim impulsor del lobby que defensa els hàbits alimentaris globalitzats, prendrà les regnes de l'organisme encarregat de vetllar per la nutrició i de regular la comercialització dels productes. El president a Espanya de la multinacional nord-americana, Marcos de Quinto, ha aconseguit que una de les seves executives de confiança, Ángela López, dirigeixi la direcció general de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària.
No és d'estranyar la repulsa per part de les associacions espanyoles si es coneixen les pràctiques d'aquesta macro-empresa a tot el món: des de l'explotació i contaminació de l'aigua potable d'aqüífers en zones pobres de l'Índia i Amèrica Llatina, als desplaçaments forçats de la població indígena i els assassinats de sindicalistes llatinoamericans.

El Consell de Ministres va nomenar a Ángela López de Sá i Fernández presidenta de l'organisme el 23 de març. El Govern va unificar l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i l'Institut Nacional de Consum (INC). Llevant-li la independència a aquest, que en la pràctica està també a les ordres de l'executiva de la multinacional.

L'arribada d'aquesta executiva de Coca-Cola al Govern ha desencadenat la resposta d'associacions per la seguretat alimentària, que han estat ignorades. No és d'estranyar la resposta immediata, una de les associacions ha comunicat que "és una decisió descarada per part del PP posar com a responsable de l'AESAN a una representant d'una beguda que ha provocat nombroses intoxicacions i que té components perjudicials per la salut i fins i tot verinosos com l'Aspartam".

Els grans fabricants de productes relacionats amb aliments vinculats a la dieta sana i mediterrània també dubten de la imparcialitat d'Àngela López. "El sector està en alerta màxima per aquest nomenament, per la baixada d'estàndards en el binomi alimentació-salut, i el possible tracte de favor a Coca-Cola", va apuntar un alt executiu que prefereix no ser citat.

La desconfiança encara s'ha fet gran en saber que, l'ara responsable pública de la nutrició i salut alimentària dels espanyols, ha demanat l'excedència a Coca-Cola per no perdre la relació i els interessos derivats del seu treball en l'empresa. En demanar l'excedència, en comptes de la baixa voluntària, incrementa les inquietuds que pugui afavorir a la multinacional. La mateixa pàgina web de AESAN, reconeix en la breu nota sobre el "fitxatge" del govern, que "actualment treballava com a directora d'Afers Científics i normatius de Coca-Cola Iberia".

Amb aquest nomenament, es completa l'organigrama de l'agència estatal, dependent del Ministeri de Sanitat i presidida per la secretària general de Sanitat i Consum.

Cal destacar que els principals mitjans del país no han publicat res sobre l'assumpte.