Llibertat sense fiança per als 3 estudiants detinguts el 29-M a Barcelona

L'Ismael (a la foto amb la mare), Daniel i Javier han estat 37 dies a la presó després dels disturbis de la vaga general del 29-M a Barcelona. Aquest divendres, hores després que acabés sense incidents la reunió del Banc Central Europeu, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat que el jutjat d'instrucció número 18 decretava la llibertat provisional sota fiança per a aquests tres estudiants. No obstant això, pocs minuts després anunciava que l'Audiència Provincial admetia el recurs presentat per les seves famílies i acordava la llibertat provisional sense fiança, invalidant així la interlocutòria judicial anterior.

La jutge Carmen García Martínez havia acordat la llibertat sota fiança de 3.000 euros per a Javier Tadeo OV i de 6.000 euros per Ismael Benito i Daniel Ayysah respectivament. A més, com a mesura cautelar, també havia acordat que els tres joves s'havien de presentar davant els jutjats els dies 1 i 15 de cada mes.

Són estudiants sense recursos econòmics que els permetin fugir. A Ismael i Daniel els imputen delictes d'atemptats, desordres públics, resistència, danys, lesions, seguretat viària i tinença d'elements inflamable i explosius. El motiu per concedir-los la llibertat era que "tots dos joves són nacionals, amb família a Espanya, estudiants amb escassos recursos econòmics que els permetin refugiar-se i emprendre una nova vida en un altre país", assegurava la jutge, referint-se així al risc de fuga dels acusats.

En el cas de Javier, imputat per desordres públics, resistència, danys i seguretat viària, la posada en llibertat es basava en que "els ingressos derivats de la seva activitat laboral no semblen elevats, del que cap minimitzar les possibilitats de refugiar-se i emprendre una nova vida en un altre país", assenyalava Carmen García.

Només vull donar-li una gran abraçada al meu fill i estar amb ell "Sento moltíssima alegria. M'està tremolant tot el cos. Només vull donar-li una gran abraçada al meu fill i estar amb ell", ha assegurat aquest divendres Isabel Altamirano, la mare d'Ismael. Dijous a la nit el seu advocat els va avisar que havien d'acudir a la Ciutat de la Justícia al matí de divendres. "Quan ho recollim, ens el portarem a casa i estarem allà tot el cap de setmana. Vull tornar a la vida normal, sopar i estar tranquils. Portem trenta i pocs dies de malson i ha estat una tortura psicològica", explica Isabel.

El seu marit porta tot el matí als jutjats i ja ha ingressat la fiança de 6.000 euros que havia imposat la jutge. "M'acaba de trucar i m'ha explicat que l'Audiència ha decretat llibertat sense fiança. Així que ara caldrà tornar a fer paperassa i reclamar els diners", explica la mare d'Ismael.

Quan ho recollim, ens el portarem a casa i estarem allà tot el cap de semana


Els tres joves portaven un mes a la presó, tot i la manca d'antecedents i les cartes de suport de professors, degans i fins al rector de la UB. La jutge va mantenir l'ordre de presó provisional després del primer recurs presentat pels advocats de les dues famílies, que havien recorregut a l'Audiència Provincial de Barcelona, ​​que havia de pronunciar aquest setmana, com al final ha fet.

Dels 88 detinguts pels disturbis del 29-M -79 el dia de la vaga, sis el 19 d'abril i tres sindicalistes la setmana passada- només quatre estaven en presó preventiva. Es tractava de l'Isamel, Daniel i Javier, a més de la secretària d'organització de la CGT a Barcelona, ​​Laura Gómez, acusada d'haver fet una foguera davant de la Borsa de Barcelona. La resta, inclosos els acusats de cremar la cafeteria Starbucks, estan en llibertat sota fiança.