L'hospital de Sant Pau condemnat a pagar 3,3 milions que va descomptar a 400 metges

Sin títuloEl Jutjat del Social 21 de Barcelona ha condemnat a la fundació que gestiona els serveis sanitaris de l'hospital de Sant Pau a tornar a més de 400 metges un total de 3,3 milions d'euros que els va descomptar entre el 2010 i 2012.

Concretament l'any 2010 la direcció del Sant Pau va prendre la decisió d'acord amb el decret aprovat per la Generalitat el maig d'aquell any, en el que obligava a tot el sector sanitari públic a aplicar una retallada del 5% en les nòmines. De fet el Govern català pretenia que aquesta mesura afectés també a centres concertats, com és el cas del Sant Pau que està finançat per la Generalitat però la seva gestió depèn d'altres entitats públiques o privades. Aquesta sentència doncs, deixa sense efecte les pretencions de la Generalitat i considera que aquesta retallada salarial no és aplicable al Sant Pau, ja que l'hospital depèn d'una fundació privada participada per l'Església.

El diari '
El País' ha tingut accés a la sentència que indica que “Rotundament s'ha d'afirmar que la fundació demandada no és pública, i no perquè en el seu nom complet figuri la direcció de fundació privada, sinó perquè efectivament ho és per la seva titularitat, per la voluntat dels seus fundadors i el règim estatutari que la regeix”. El passat dilluns un portaveu de l'hospital va comunicar que recorreran la sentència davant el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC).

Però el jutge va més enllà i carrega contra la fórmula escollida per la Generalitat per aplicar les retallades: "L'article 64.1 de l'Estatut d'Autonomia estableix la prohibició que el pressupost de la Generalitat sigui regulat per decret llei". A més a aquest incompliment s'hi afegiria el fet de modificar un conveni col·lectiu que suposa arrogar competències legislatives que corresponen a l'Estat.

Però la retallada salarial no és l'únic cop que ha patit el Sant Pau. A més, s'enfronta a un altre pagament multimilionari, en aquest cas a la Seguretat Social. La Inspecció del Treball li ha aixecat una acta d'infracció que puja a 11,1 milions d'euros. Aquests recursos són les cotitzacions socials que el centre no va pagar entre 2008 i 2012. Una de les fórmules que va utilitzar va ser la de no considerar com a hores extraordinàries la feina que molts empleats efectuaven més enllà de la seva jornada laboral ordinària, un fet que els sindicats sempre van considerar com una evidència que no tenia sentit la presentació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació sobre gairebé 1.500 persones, que finalment no es va poder aplicar. És evident que cal replantejar-se el seu finançament, però no pel camí de les retallades.