La direcció de Panrico i els sindicats tanquen les negociacions sense un acord

Després de 23 hores de negociacions intenses, la direcció de Panrico i els sindicats no han aconseguit arribar a un acord sobre el futur de la planta que l’empresa té a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental. Els treballadors, que fa unes setmanes van desconvocar una vaga que s’havia d’allargar durant tot el mes de desembre, no descarten noves mobilitzacions si es manté l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afecta 464 empleats així com també l’amenaça de tancament que plana sobre la fàbrica de la comarca.

Malgrat la mediació de la Generalitat de Catalunya, direcció i plantilla no han pogut tancar un acord per evitar el tancament de la planta que Panrico té a Santa Perpètua. El principal escull, segons els treballadors, és la proposta de l’empresa d’una reducció salarial que oscil·la entre els vuitanta i els 1.000 euros. Segons ha explicat el secretari general de la secció sindical de Comissions Obreres del grup Panrico a l’Estat espanyol, Pedro Izquierdo, el Govern català els ha demanat “un període de reflexió per veure si algú pot llençar una proposta nova” i ha afegit que “de moment s’ha posat fi a la mediació i caldrà esperar a veure què passa a partir d’ara”.

Les negociacions han tingut lloc des de les deu del matí del dimarts i fins quarts de cinc de la matinada del dimecres i des de les quatre de la tarda del dimecres i fins dos quarts d'onze de la nit.

Després que la direcció de Panrico plantegés l’ERO, els treballadors van anunciar una vaga durant tot el mes de desembre. L’aturada, però, no es va arribar a produir després que les dues parts accedissin a negociar, amb la mediació de la Generalitat. Ara, la negociació ha arribat a un punt mort i, per aquesta raó, els treballadors no descarten noves mobilitzacions: “Nosaltres teníem una vaga i es va arribar al compromís de suspendre-la si l’empresa accedia a negociar i a retirar l’ERO. Ara bé, si el següent pas de l’empresa és presentar aquest expedient per tancar la planta de Santa Perpètua, es trobarà amb la resposta dels treballadors”, ha explicat Izquierdo.

El grup Panrico, que va registrar unes pèrdues de 225 milions d'euros el 2010, té vuit plantes a l'estat espanyol i dues a Portugal. La de Santa Perpètua de Mogoda té 464 treballadors i és la més diversificada de totes, ja que s'hi realitza des de pa fins a Donuts, Donettes i Bollycaos, passant per variats productes de pastisseria.

Oaktree vol tancar Panrico si els treballadors no es deixen esclavitzar


La històrica fàbrica que Panrico té a Santa Perpètua de Mogoda està en perill. Els propietaris de l'empresa, el grup nord-americà Oaktree -del que és accionista principal Goldman Sachs, especialista en enfonsar empreses i païssos-, està disposat a tancar la factoria si els treballadors no accepten treballar més hores i cobrar menys, en un retorn a l'esclavització del capitalisme salvatge. Des de fa uns dies, les dues parts mantenen converses amb la mediació de la Generalitat de Catalunya, però de moment no hi ha acord. L'empresa reclama sacrificis importants per no tancar i deixar al carrer 420 treballadors. Panrico produeix marques tan conegudes com Donuts, Donettes i Bollycao. Oaktree Capital és una de les firmes d'inversió especulativa més grans del món; les seves inversions mouen milers de milions de dòlars.